Aquarium inrichting, samenstelling bestand, biotopen en tips gezond houden van Malawi Cichliden in een aquarium.

 

De ca 1000 muilbroedende soorten Malawi Cichliden in Malawimeer zijn in te delen in 4 grote hoofdgroepen;

 

 Utaka - rover (beide vrijzwemmers) - Mbuna (rotsbewoners) - Aulonocara (grotten en overgangshabitat)

 

Deze 4 grote groepen bont gekleurde baarsen Malawi Cichliden hebben verschillende voedings behoeftes en gewoontes zoals het eten en vangen van algen en wieren, microorganismen, larven, schaaldieren, mijten, slakken, planten, plankton, kreeftachtigen of schaaldieren, insecten en vis in het Malawimeer.

Het is belangrijk om in het aquarium de natuurlijke (voedings) behoeften zoveel mogelijk te benaderen (zodat ze gezond blijven en hun mooiste kleuren laten zien) met hoge kwaliteit droog visvoeren en / of levend - diepvriesvoer.

 

Deze 4 hoofdgroepen Malawi Cichliden hebben verschillende behoeften qua aquarium biotoop, de 1ne soort wil meer stenen de ander meer vrije ruimte of grotten om te zwemmen.

 Vrijzwemmers hebben meer behoefte aan een hogere bak 50+ cm.

Mbuna heeft meer behoefte aan een zo groot mogelijk bodem oppervlak.

 

 Meerdere vrouwen op 1 man wordt aanbevolen of groepen van min. 6 a 7 waarvan min. 3 mannen en min. 3 a4 vrouwen, zodat de agressie meer verdeelt wordt tussen de vissen.

Twee mannen gaan snel vechten, hoe groter de groep is hoe meer de agressie verdeelt wordt over de individuen.

Sommige soorten kunnen beter niet bij elkaar geplaatst worden aangezien dit stress kan opleveren wat doodsoorzaak nr.1 samen met verkeerde of slechte kwaliteit visvoer, ook kan dat er voor zorgen dat ze niet goed opkleuren of telkens beschadigt zijn.

Belangrijk is veel schuilplekken buiten de fel verdedigde territoria zodat de gene die evt. veel aangevallen worden kunnen schuilen.

 

 

Hieronder staat een richtlijn van de verschillende natuurlijke behoeften qua aquarium biotopen, samenstelling en voeding van de 4 grote Hoofdgroepen Malawi Cichliden.

 

Utaka's en rovers (vrijzwemmers)

 

--- Utaka en rover (t/m 40 cm) bij Utaka 14 - 18 cm is de aquarium  maat min. 150 cm x 50 H of min. 300 liter,

bij rovers en Utaka 18+ cm, min. 200 x 50 cm hoog of min. 600 liter,

25 +cm, min. 250 x 60 x 60 cm of min. 1250 liter.

 

Belangrijk is dat er genoeg zwemruimte en open vlaktes aanwezig zijn.

Genoeg schuilplekken  (stenen, planten, weinig hout, grotten) voor de broedende vrouwen en achter nagezeten mannen is belangrijk.

De vrijzwemmers eten over het algemeen geen planten maar woelen en verplaatsen wel de bodem zodat planten houden onder andere daardoor moelijk wordt.

Het is mogelijk om planten in potten, onder stenen of op hout te houden bij vrijzwemmers.

 

Zorg voor soorten die niet te veel op elkaar lijken anders gaan ze mischien kruizen, wordt er een soort onderdrukt of kleuren daardoor minder goed uit.

Sommige soorten zijn gevoelig en kunnen niet bij andere soorten in een bak daarvoor is een speciaalbak vereist bijvoorbeeld de meeste Lethrinops soorten en sommige Copadichromis soorten.

Er zijn soorten die samen met Aulonocara’s en sommige en weinig Mbuna gehouden kunnen worden.

 

De natuurlijke voedingsbehoeften worden in het aquarium het best benadert met droogvoer of diepvriesvoer van overwegend vis en daarbij een kleinere hoeveelheid kreeftachtigen (vb krill, artemia, mysis), weekdieren zoals mossels, zwarte muggelarven met daarbij een kleine hoeveelheid algen bij rovers of een grotere hoeveelheid algen (bv 36% spirulina) bij Utaka zoals Protomelas soorten die voornamelijk algen en wat daar tussen leeft eten in de natuur.

 

Mbuna's 

 

--- Mbuna zijn meestal klein blijvende drukke algenetende rotsbewoners,

kleine soorten meestal groter dan 8+cm is de bakmaat minimaal 100 cm of 150 liter,

gemiddelde soorten 12+ aquarium min. 120 cm of 200 liter.

Groter wordende soorten 16+ bak min. 160 cm of 350 liter.

20+ cm, min. 200 x 50 x 50 cm of min. 600 liter.

 

Belangrijk is dat er in het Mbuna aquarium veel rotsen aanwezig zijn en daardoor schuilplaatsen en territoria gecreeerd zijn.

 Zorg ervoor dat de stenen niet tegen de ruiten kunnen vallen bij het graven, zet niet al te veel en zware stenen op een dun laagje grind (of bij zware stenen (stapels) op tempex of stevig plexiglas evt. met kit vast kitten) om te stabiliseren, niet direct op het glas staan en zodat ze er niet onderdoor kunnen graven. 

Mbuna's zijn planteneters maar stugge, makkelijke soorten zoals Anubias of uienplanten in bv. een pot kunnen wel redelijk gehouden worden.

 

Zorg voor soorten die niet op elkaar lijken anders gaan ze mischien kruizen, wordt er een soort onderdrukt of kleuren daardoor minder goed uit.

Houdt het beste geen 2 soorten uit de zelfde subgroep zoals bijv. 2 verschillende soorten Pseudotropheusen.

In een Mbuna's aquarium kunnen het beste geen Aulonocara's, utaka en rovers gehouden worden aangezien Mbuna's drukker en agressiever van karakter zijn.

Sommigen soorten Mbuna’s kunnen wel samen worden gehouden met sommige rustigere soorten.

Aangezien Mbuna de agressievere en drukkere soorten uit het Malawimeer zijn is het niet wenselijk dat ze met teveel of bij relaxte en gevoelige soorten geplaatst worden.

 

Het natuurlijke dieet in het aquarium wordt nagebootst met goede kwaliteit algenvlokken of korrels en waterplanten en/ of geblacheerde groenten en als aanvulling kreeftachtigen zoals Krill, Cyclops, watervlooien, zwarte muggelarven, en matig Artemia, geef nooit rode muggelarven aangezien deze op rot vlees zijn gekweekt en daardoor dierlijk vetten en rare bacterien bevatten, Tubifex bevat slechte bacterien. 

 

Aulonocara's

 

--- Aulonocara (10-20 cm), ook wel Peacock genoemd zijn zandzevers die in overgangshabitat en grotten leven,

bij Aulonocara's van  10 t/m 13 cm is de aquarium maat minimaal 120 cm is of 200 liter.

Grotere soorten (14 t/m 16 cm) aquarium maat min. 150 cm of min. 300 liter,

15 t/m 20 cm aquarium maat min. 160 cm of min. 400 liter.

Belangrijk is dat het Aulonocara aquarium biotoop genoeg rotsen / stenen / grotten aanwezig zijn afgewisselt met open stukken.

Genoeg schuilplekken (stenen, planten, weinig hout, grotten) voor de broedende vrouwen en achter nagezeten mannen is belangrijk.

Aulonocara’s eten geen planten maar woelen en verplaatsen de bodem zodat planten houden onder andere daardoor minder makkelijk wordt.

Het is mogelijk om planten in potten, onder stenen of op hout te houden bij Aulonocara's en vrijzwemmers.

 

Aulonocara soorten lijken veel op elkaar zodat ze snel gaan kruizen. Als u toch meerdere soorten bij elkaar wil houden zorg er dan voor dat het een ander ondersoort is bijv. Stuartgranti variant met een jacobfreibergi en zorg dat ze niet op elkaar lijken ook de vrouwen. Toch blijft het ricico bestaan dat ze gaan kruizen bijv. als een man van een trio dood gaat of dat het ander soort / man veel dominanter is.

Aulonocara’s kunnen samen gehouden worden met de meeste vrijzwemmers (behalve echte grote roofzuchtige rovers zoals bijv. Aristochromis Christyi, Rhamphochromis, 25+ cm) en sommige en weinig Mbuna.

 

Het natuurlijke menu in het aquarium wordt het best benadert met overwegend  kreeftachtigenen en vis zoals Krill (vlokken), Cyclops, Artemia, watervlooien en vis, zwarte muggelarven, en een kleine hoeveelheid algen.

Droogvoeren van goede kwaliteit zoals bijv. krill vlokken samen met Spirulina / Chlorella granulaat of vlokken en aangevult met diepvries of levend voer volstaat.

 

 

Tips voor het houden van Malawi Cichliden in een aquarium.

 

Hoe vaker dat er gevoert wordt of hogere bezetting hoe meer er water ververst moet worden.

 

Temperatuur aquarium tussen de 20 en 27 °C , bij Cichliden opgefokt met runderhart hoge temp

aanhouden min 26 °C  vanwege de dierlijke vetten die bij lage temp niet vloeibaar zijn.

 

Zet het aquarium op een rustige niet te lichte plek, zonder veel direct zonlicht (dit voorkomt overmatig algenbloei).

 

Als bodem kan zand of fijn grind gebruikt worden hier aan hechten veel goede bacterien op, zorg dat de bodem niet te vervuilt raakt.

Zand helpt tegen kieuwwormen door hun natuurlijk zeefgedrag.

 

Zorg voor voldoende filterpomp capaciteit min 2X de liters aquarium per uur, voldoende inhoud v.d filter en voldoende zuurstof.

 

Waterplanten in het Malawi aquarium

 

Het houden van de meeste waterplanten is moelijk aangezien er vaak weinig co2, nitraat en fosfaat in het water zit en er vaak onvoldoende licht boven een Cichliden bak hangt.

 

 Waterplanten worden vaak uit de bodem getrokken of opgegeten, kies voor taaie planten die weinig licht en voeding nodig hebben en tegen een beetje zout kunnen, zoals bijv. Vallisneria  en Anubias planten.

 

Vallisneria  kan bv. in een potje geplaatst worden met voedingbodem met daaroverheen zware steentjes of gewoon in het grind of zand (zonder voedingsbodem) met daarop zware stenen.

 

Anubias soorten kunnen op hout of steen vastgebonden worden met bijv. visdraad.

 

Hout mag niet teveel afgeven omdat het water dan snel te zuur en vies wordt,

gebruik hard hout wat niet teveel afgeeft en in kleine hoeveelheid.

 

 

Waterwaarden

 

Waterwaardes Malawi Cichliden aquarium, Ph ca 8  -  (No3)  Nitraat < 20 mg per  Liter  -  

(Nh3 en Nh4 - Ammonium) Ammonia 0 mg L  -  Nitriet   (No2) <0,1 mg L  - Fosfaat (Po4) <0,5 mg

Dh  Kh <7> - Gh <5> 

°e  Kh <10> - Gh <8 

 

Waterwaardes Tanganyika Cichliden aquarium, Ph ca 9  -  (No3) Nitraat < 20 mg per  Liter  -  

(Nh3 - Ammoniak en Nh4) Ammonia 0 mg L  -  Nitriet (No2)  <0,1 mg L  -  Fosfaat (Po4) <0,5

Dh  Kh <15> - Gh 10> 

°e   Kh 15> - Gh <15>  

 

 Uw water test set meet waarschijnlijk met een Duiste (Dh) schaal of anders met Engelse °e (Clark schaal) de hardheden, deze zijn niet het zelfde (kh - Gh vershilt per schaal, DGh/DKh - °e Gh/Kh).

 

Dit zijn ideale waterwaardes, kraanwater is over het algemeen goed, zorg voor voldoende zuurstof in het aquarium. 

Kleine afwijkingen in de waardes hierboven zijn vaak geen probleem bij de meeste Malawi Cichliden met uitzondering van ammonia (Nh3 en Nh4 ), als ze goed kleuren betekent dat meestal dat het aquarium water in goede conditie is.

Voor meer info over aquarium water kun hier kijken: WATERMANAGEMENT en Visziekten

 

 

 Foto  Copadichromis azureus

 Copadichromis_.jpg

 

© Tekst geschreven door Steven de Jong - D.M.C.S  ★