Natuurlijke behandeling visziekten:


Het kan weleens voorkomen dat de Malawi, Victoria, Tanganyika Cichliden en Koi karpers ziek worden van de visziekten : Flaglaten, wormen,  witte stip, schimmel, bacteriele infecties.

Het ongeraffineerd zeezout (dosis 3 gram tot max 6 gram per liter) in combinatie met kruiden en algen werkt goed tegen deze ziekten bij deze Cichliden en Koikarpers (algen boven de 19 graden voeren) en helpt op een natuurlijke manier de vissen te ondersteunen in het opbouwen van de weerstand en nieuwe dikke beschermende slijmhuid.

Het behandelen van Tanganyika en Malawicichliden op deze manier zorgt ervoor dat ze er na de behandeling sterker uitkomen dan wanneer ze behandeld worden met chemische medicijnen en de filter en de aangehechte bacteriën in het aquarium (stenen en bodem) gaan ook niet dood.

Zorg er wel voor dat een hoge dosis zout niet langer dan nodig in het aquarium zit,

bouw het zout in 1 gram per dag/ liter op tot 3 tot maximaal 6 gram per liter. 

Ververs eerst het aquarium water goed voor het toevoegen van een hoge dosering zout.
Gebruik het ongeraffineerde zout in combinatie  met goede kwaliteit visvoer  met algen, ingeweekt in een beetje knoflooksap / pap (liefs verse biologische knoflook) en diepvriesvoer met kruiden en eventueel algen.

Eventueel kunnen er als extra vitamine druppels aan het aquarium water toegevoegt worden.

Zelf maak ik vaak diepvriesvoer met verse geblancheerde groenten, (bijv. Doperwten, spinazie, courgettes, peen) algen, verse vis en als kruiden o.a bijv. jonge brandnetel bladeren, peterselie en knoflook voor een extra goede weerstand (preventief en bij ziekte).

 
Ongeraffineerd zeezout


In dit zout zitten meer dan 80 mineralen en spoorelementen die ook in het water van het Malawi en Tanganyikameer voorkomen.

Met een kwart gram per liter (0,25 g/liter) kan u voor de Malawi Cichliden betere omstandigheden bieden, waardoor ze gezonder en minder snel gestrest zullen zijn en hoogst waarschijnlijk langer zullen leven.

Het aquarium water wordt tevens ook harder en buffert de Ph door het gebruik van bv. ongeraffineerd zeezout / steenzout (o.a calcium en magnesium) wat de bewoners uit het Malawimeer en Tanganyikameer ook fijn vinden.

Bij de waterwissel bij constant gebruik het zout toevoegen naar de ververste liters of beter iets minder zodat het zoutgehalte niet langzaam met de tijd verhoogt.

Vb. aquarium met 400 liter water inhoud, bij verversen van 200 liter (helft aquarium) alleen voor deze 200 liter zout  toevoegen of  beter iets minder.

Los het zout eerst op in in voldoende lauw of warm water en gooi het daarna verspreid in het aquarium na het verversen.

Let op dat de stenen water/ ruimte dus liters water in het aquarium innemen.

 


Door de vroege fusie van zeewater in het Malawimeer en Tanganyikameer, is het Malawimeer en Tanganyikameer rijk aan mineralen en sporenelementen.

Het Malawimeer en Tanganyikameer bevat door het complex aan mineralen en zware metalen (sporenelementen) mooie sponzen en o.a. daardoor neigen de kleuren van de Malawicichliden en Tanganyikacichliden naar die van zeevissen.

 

  Let op : Bij hoge dosis( gebruik als medicijn) zout kan zeoliet de opgenomen schadelijke stoffen weer gaan afgeven evenals bij watervoorbereiders zoals Easylife.

Gebruik geen zout in combinatie met chemische medicijnen.

Een hoog zout gehalte is schadelijk voor de meeste planten.

 

 Grove ruwe zeezout is voor chefkoks ook nog eens lekker om het eten mee te bereiden! En erg gezond ipv. keukenzout puur natriumchloride en toegevoegde stoffen (wat o.a. niet zo goed is voor het hart), ongeraffineerd zeezout mits het niet overmatig geconsumeert wordt is wel goed voor het hart door het hoge gehalte aan o.a. magnesium en calcium deze combinatie zorgt dat beide goed worden opgenomen wat goed is voor de spieren en de nachtrust en mede daardoor ook voor het hart en tegen stress, ook zit er Lithium in wat tegen depressies wordt gebruikt.

Dit zout werkt ook goed tegen eczeem.

 

  © Tekst geschreven door Steven de Jong  -  D.M.C.S  ★